Blog

Güneş Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları konusu gelecek çalışmalar için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü yenilenebilir enerji için kullanılacaksa, bu konuların sonuçları da bizleri çok ilgilendirmektedir.

Güneş enerjisi hem bedava hem de dünyanın varoluşundan beri elimizde bulunan bir enerjidir. Dünyaya bir saat boyunca gelen güneş enerjisini kullanabilseydik, yaklaşık 1 yıllık enerji ihtiyacımızı karşılardık.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Güneş Enerjisi Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Şuan ki teknoloji ile bunun saniyede %0,001’ini kullanabilmekteyiz. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte, bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

Yenilenebilir bir enerji kaynağıdır

Her gün kullandığımız ve faydalı olarak işimize yarayan bu enerji kaynağını kullanmak en doğal hakkımızdır. Ki ücretsiz olarak her gün yenileniyor ve enerji kaynağı olarak işlevine devam ediyor.

Bu enerji kaynağına sahip olduğumuz her vakit ulaşabileceğimiz bir kaynak olduğu için büyük bir önem arz etmektedir.

Elektrik faturalarındaki tutarları düşürür

Ortalama bir eve kurulan güneş paneli sistemi, doğru kullanımda yaklaşık 5 yıl içinde amorti edebilmektedir. Her ay ödediğiniz faturaları düşündüğümüzde 5 yılın sonunda artı ek gelir elde etme durumu da söz konusudur.

Ayrıca devlet tarafından vergi muafiyetine de tutulmaktasınız. Şuan kullandığımız faturalarda %20 vergi alındığını vurgulamak gerekirse çok mantıklı bir çözüm olmaktadır.

Farklı uygulama alanlarında kullanılabilir

Güneş enerjisini sadece evde elektrik üretimi için kullanmak doğru olmayacaktır. Çünkü bu enerji ile hem diğer dış ihtiyaçlar hem evin sıcak su ve ısı ihtiyacını da karşılayabilmektesiniz.

Bu sayede sadece elektrikten değil, doğalgaz gibi ısı ihtiyacınızı karşıladığınız ürünlerden de tasarruf etmiş olacaksınız.

Düşük bakım maliyeti ile daha rahat olunabilir

Hareketli aksanı olmaması bu sistemlerdeki en önemli faydalardan biridir denilebilir. Çünkü hem sistem zarar görmeden çalışmaya devam eder hem de değişiminin sürekli olması gereken ya da yıpranan bir parçası olmamaktadır.

Panellerin sadece temiz tutulması dahi çok kolay ve yılda 3 4 kez temizlenmesi bile yeterlidir. Ömürleri bakımından 20-25 Yıl garanti verildiği de düşünüldüğünde çok faydalı parçalar olabilmektedir.

Teknolojinin ilerlemesi ile daha verimli ve güçlü olabilmektedir

Teknolojinin gelişimi ile güneş panellerinin de teknolojisi doğru orantılıdır aslında. Çünkü elektronik kısımlar üzerinden yürütülmektedir. Bu ilerlemeden güneş panellerinin nano teknoloji ve quantum fiziği ile çok kaliteli ve verimli çıkacağı görülmektedir.

Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?

İlk yatırım maliyetleri fazladır

Güneş enerjisi sistemi satın alıp kurmak, ilk ödeme açısından maliyetlidir. Bu sistem içerisine paneller, invertör, aküler ve diğer kurulum elemanları girdiği için haliyle maliyetli bir işe dönüşebiliyor. Amorti süresi ne kadar kısa olsa da ilk kurulum için bu paranın olması şarttır.

Hava durumu üzerindeki değişimler verimliliği de etkiler

Güneş enerjisi kötü hava koşullarında dahi enerji üretebilse de, bu faktörler çalışmadaki verimi azaltacaktır. Güneş panelleri, güneş enerjisini kullanabilmesi için verimli bir güneş miktarına ihtiyaç duymaktadır.

Ki bu durumun ne kadar önemli olduğu da zaten verimsiz hava koşulları, biraz yağmur ve bulut ile görmek çok mümkündür. Ayrıca bunar ile birlikte, geceleyin güneşin olmaması bu durumun ne kadar kötü olacağını fark etmeye sebep olacaktır.

Güneş enerjisinin depolaması pahalıya patlayabilir

Güneş enerjisini kullanabilmek her daim mümkün olmamaktadır. Çünkü her daim güneşin verimli halini bulmak kolay değildir. Bundan dolayı da akü ve depolama sistemi şarttır. Güneş enerjisi kullanılacaksa ya hemen kullanılabilmeli ya da büyük depolama alanlarına ihtiyaç bulunmalıdır.

Şebekeden bağımsız olarak kullanılacak olan bu enerjinin geceleyin de kullanılabilmesi için depolanması şarttır. Bu konu aslında bakınca depolama ve kullanım açısından iyi bir yöntem gibi görünse de maliyet açısından sıkıntıya sokabilmektedir. Ancak endişe etmemekte de fayda var. Çünkü gün içinde kullandığınız enerji geceleyin kullandığınız enerjiden çok daha az olacaktır, tabi konutlar için.

Çok enerji elde etmek için çok alana ihtiyaç vardır

Enerji ihtiyacınıza göre, panel miktarındaki değişimde haliyle farklılık gösterecektir. Ne kadar fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyor ya da üretmek istiyorsanız, panellerin boyutları da o kadar fazla olacaktır. Ki bazen bu durumlarda kullanacağınız alan yetmeyebilecek ve az ile yetineceksiniz.

Kendi az üretse de üretiminden gelene kadar çevresel kirliliğe sebebiyet verebilir

Güneş panellerinin kendileri az sera gazı üretildiği söylenir. Ancak üretmese de üretimleri, montajları, taşımaları aşamalarında sera gazı üretimi söz konusu olmaktadır. Bu durum tabii ki diğer yakıt türlerine göre iyidir. Ancak sera gazı yoktur, hiç üretmiyordur, sıfır emisyonlu demek hiç de göründüğü kadar masum değildir.

Enerjiday

Enerjiday, Yenilenebilir Enerji hakkında Haber, Video, Eğitim, Bilgilendirici içerikler hazırlayıp paylaşan bir platform.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu