Blog

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununa ve bununla birlikte Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine için çıkartılan kanunlarca, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının düzgün ve verimli kullanılmasını amacıyla çıkarılmıştır.

Bu belge ile birlikte enerji israfının önüne geçilmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için optimum seviyelerde binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım ve montalama özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren enerji analiz belgesidir.

Enerji Kimlik Belgesi Örneği

Enerji Kimlik Belgesi Örneği
Resim: EnerjiKimlikBelgesi.com

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik belgesini alabilmek için bu konuda bakanlık tarafından onaylanmış, bu işlemler üzerinde çalışabilen mühendis ya da uzmanlar ile alabilirsiniz. Bu kişiler genel olarak odalara bağlı, SMM belgesine sahip mühendisler veya bünyesinde bu tür işlemler için vasıflı, tecrübe sahibi, kişileri bünyesinde barındıran Yetkili Enerji Danışmanlık şirketleri tarafından da alınabilir.

Bu uzmanlar, bu belgeyi temin etmek isteyen binalar için belli çalışmalar ve analizler yapmaktadırlar. Bu çalışmalardan bazıları; binanın yaşının ölçümü, yönü, konusu, yalıtım üzerine yapılmış iç ve dış cephe montalama çalımları, döşemeler ve teknik bilgileri ile birlikte ayriyeten elektrik ve mekanik tesisatlarına bakmaktadırlar. Yani kısacası binanın neredeyse baştan sona analizini gerçekleştirmektedirler. Ki zaten gerekli olan durumda budur.

Yapılacak çalışmalar sonucu uygunluğa göre değişikliklerin uygulanması ve yürürlükte kalmasıyla birlikte, bu belgedeki bilgiler 10 yıl geçerli sayılacaktır. 10 yılın sonunda da yeniden bir analiz ve kontrol yapılması gerekmektedir. Bu sayede güncel duruma uygunluk olmuş olacaktır.

Bu arada Enerji Kimlik belgesini alırken mutlaka alacağınız danışmanlık firmasını iyi araştırmanız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir danışmanlık firması ya da kişisi olmasına dikkat ediniz. Çünkü onaylanmayan bu kişilerin yaptıkları çalışmalar ve attıkları imzalar bakanlık tarafından geçersiz sayılacaktır. Buda yapılan analizlerin ve verilen paraların gereksiz ve yersiz olacağını göstermektedir. Onaylı Enerji Danışmalık Firmalarını görebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesinin Numarasını bu bağlantıya giderek E-Devlet üzerinden giriş yaparak dilerseniz kendi binanızın, dilerseniz başka binaların durumunu sorgulatabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bu kimlik belgesini alabilmeniz için gerekli Evraklar aşağıdaki gibidir.

  • Yapı ruhsatı
  • Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir.)
  • Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
  • Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
  • Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)

Enerji Kimlik Belgesini Kimler Almalıdır?

Bu kimlik belgesini alabilecek yapılar, mevcutta yapılmış olan binalar ya da yapılmakta olan yeni binalar olarak açıklanmaktadır. Bu yapıların Enerji kimlik belgesini alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yapılmış olan binalar herhangi bir sıkıntı yaşamadan, gerekli koşulları tamamlanması halinde kimlik belgeleri en kısa sürede temin edilebiliyor. Ancak yeni yapılan binaların enerjililiği C sınıfından düşük olması durumunda, kanunen bu binalar iskân dışı bırakılıyor.

Zaten bu belgenin yapılara verilmesinin sebebi, onları daha verimli enerji kullanımına teşvik etmek, bu konuda onları bilinçlendirmek olmaktadır. Bu sayede bilinçlenen ya da bilinçlenmek durumunda olan toplum çevre dostu yapılarda, çevreye zarar vermeden yaşamaya devam edebileceklerdir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Fiyatları Ne Kadardır?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) fiyatları için belirli bir miktar söyleyemeyiz. Bunun sebebi bu miktarı Devlet’in değil de direkmen firmaların belirliyor olmasıdır. Onun için binaların Enerji Kimlik Belgesi fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için bir Enerji Danışman Firması ile görüşmeniz sizin için iyi olacaktır.

Bu fiyatların oluşmasındaki etkenlerden biride genel olarak yapıların m2 miktarları olmaktadır. Yani m2’si 1 TL olarak işlem görenlerde mevcut, 10 TL olarak işlem görenlerde. Tabi bu işlem ücretlerinden sadece biridir.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu mu?

Enerji Verimliliği Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında, mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış, inşaatı devam edipte halen bitmeyen binalar için Enerji Verimliliği kanunu 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiştir. Bu binaların 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik belgelerini almış olmaları gerekmektedir.

Sonrasında yapılan diğer binalar ise zaten yürürlükte olan kanun gereğince bu belgeyi almak zorunlulukları bulunmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Eski Binalarda Zorunlu Mu?

Resmi gazetede bu durum çok net ve açıkça beyan edilmekte ve şu şekilde kısaca bahsedilmektedir; “Mevcut” ve “Yeni Binalar” Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadırlar. Ancak bazı eski binalarda montalama zorunluluğu bulunmadığı için bu kimlik belgesini almak zorunda değiller. Fakat bunlar belirli bir Enerji Verimliliği seviyesinin altına düşerlerse yüksek vergiler ile yaptırım uygulanmaktadırlar.

Hangi Bina Ve Konutların Enerji Kimlik Belgesi Alması Gerekli Değildir?

Kullanılan alanın 50 m2‘nin altında olan binalar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait, Adalet Bakanlığı’na ait ceza ve infaz kurumları, kullanım ömrü 1 yıldan az olan binalar, seralar, atölyeler ve imalathanelerin enerji kimlik belgesi alması zorunlu değildir.

Sahte Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Anlaşılır?

Kimlik belgesinin nasıl alındığına dair anlattığımız içerikteki gibi aynı durum burada da söz konusudur. Bu belgenin sahteliğini, üzerindeki kodu ya da Firmayı Çevre Şehircilik Bakanlığının resmi sayfasından ya da E-Devlet üzerinden sorgulatarak, kayıtlı olup olmadığına bakarak da görebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Yeniletmek Gerekiyor Mu?

Enerji kimlik belgesi alan yapılar ve binalar bu belgeyi 10 Yıl boyunca kullanabilmektedirler. 10 yılın sonunda bu belge işlevselliğini yitirmekte ve yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bunun içinde 10 yıl bittikten sonra 1 yıl içinde tekrardan binanızın Enerji Kimlik Belgesini yeniletmek zorundasınız.

Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Hangi Kuruluşlar Verebilir?

Bu belgeyi alabilmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış Enerji Danışmanlık firmalarına başvurarak temin edebilirsiniz. Onlar gelip enerji analizini yapıp, durumunuza göre size belgeyi temin edeceklerdir.

Ancak unutmadan bu tür firmalara danışmadan önce onaylı Enerji Danışmalık Firmalarını görebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasını ziyaret etmenizde fayda vardır. Dolandırıcılığa karşı kendinizi korumalısınız.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Kim Verir ve Nasıl Hazırlanır?

Enerji kimlik belgesi, “Isı Yalıtım Danışmanlığı” ve “Enerji Etüt Proje” çalışmaları yapabilecek seviyede kurumsal firmalar tarafından hazırlanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, EKB uzmanının kullanabileceği bir yönetici paneli oluşturmaktadır. Bu panele de sadece EKB Uzmanı tarafından erişilebilmektedir.

EKB Uzmanı, yönetici paneline bakanlığın vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yaparak, yapınızın ya da binanızın bilgilerini bakanlığın veri tabanına girerek sistemin hesaplaması için verileri kaydediyor. Sistem hesaplama yaptıktan sonra sertifikalandırma bölümünden EKB sertifikası oluşturuluyor. Aynı zamanda belgenize bir de numara veriliyor. Bu numarayı siz de belgenin üzerinde görebilmekte ve Bakanlığın sayfasından kontrol edebilmektesiniz.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir? Nasıl Alınır? Yönetmeliği

Enerji Kimlik Belgesi Almanın Faydası Nedir?

Aslında bunun faydası tüm daire sahiplerini doğudan etkilemekte. Çünkü 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara İskan verilmeyeceği açıkça belirtilmektedir. Bu durumda da İskan olmayan binalarda daire alım-satımı gerçekleşmesi söz konusu olmuyor maalesef. Bu ilk ve en önemli maddelerden biriydi. Peki tek faydası bu mu? Tabii ki hayır;

  • Binanızın ısıtma, havalandırma, aydınlatma vb. diğer enerji gerektiren konularda ne kadar enerji tükettiğini görebileceksiniz,
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış bir binanız olacak,
  • Yıllık enerji tüketim miktarlarını görebileceksiniz,
  • Binanızın enerji tasarrufu konusunda nelere sahip olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini göreceksiniz,
  • Gereksiz işlemlerden uzaklaşıp, paranızı daha iyi harcayacaksınız.

Türkiye’de Ne Kadar Yapıda Enerji Kimlik Belgesi Bulunmaktadır?

 Türkiye’de 2020 yılı başına kadar olan süre içinde toplamda 1 Milyonun üzerinde yapı/bina Enerji Kimlik Belgesi sahibi olmuştur. Bu rakam gün geçtikçe de hızla artmaktadır.

Türkiye'de Enerji Kimlik Belgesinin Haritası

Türkiye’nin Enerji Kimlik Belgesi Hedefi Nedir?

Türkiye, 2023 yılına kadar 10 Milyonun üzerinde yalıtımlı ve EKB belgesi olan binaya sahip olmak istemektedir. Bu hedef içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

Bu durumun Farkındalığını Arttırmak için Neler Yapılabilir?

Bu durum için verilebilecek en iyi örnekler biri; 2010 yılı öncesi yapılmış bir bina için yıllık 1000 lira enerji faturası ödenirken, C sınıfı ve daha iyi seviyedeki binalarda bu rakam 400-750 liraya kadar düşüyor. Bu rakamlara bakıldığında yaklaşık %50’lik bir tasarruf söz konusu görünüyor. Ayriyeten;

  • Binaların dışaşıya olan faturalandırmaları azaldığı için, kiracı ve daire sahiplerinin verdiği aidatlarda da düşmeler söz konusu olacaktır.
  • Yalıtımlı olan binaların ısı kaybı az olacağı için, dairelerin doğalgaz ya da diğer ısıtma ihtiyaçları daha az olacak, bu da faturaların azalmasına sebep olacaktır.
  • Bina içi kayıplar azalacak, ansızın oluşabilecek elektrik kesintilerinin az da olsa önüne geçilebilecektir.

Enerji Kimlik Belgesiyle alakalı içeriğimiz bu kadardı. Bu belge hakkında aklınıza takılan daha fazla soruyu, Enerji Danışmanlık Firmalarına sorarak, direk bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaynaklar: 1234

Enerjiday

Enerjiday, Yenilenebilir Enerji hakkında Haber, Video, Eğitim, Bilgilendirici içerikler hazırlayıp paylaşan bir platform.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu